Co brazylijczycy jedza w piatek...? nie wiem, czy tak jest wszedzie, ale
z pewnoscia w Belo Horizonte
jest to czas feijoady.
Wrzuccie to jednego glinianego gara czarna fasole, do tego wszystkie
czesci swini jakie znajdziecie w sklepie- nie tylko zeberka, kielbaski,
poledwiczki, ale takza ozorki, wieprzowe uszka i nozki. Gotujcie na malym ogniu.
Efekt koncowy fioletowo-brazowy bullion z kawalkami miesa i fasola. Miami! Wyglad wrecz odpychajacy,
ale w smaku dobry. Do tego serwuje się ryż, farofa (prażona i zasmażana
mąka z manioku), smazona skore z wieprza, duszoną Couve mineira ( rodzaj
kapusty), plastry pomarańczy oraz pikantny sos z ostrej papryki Molho da pimenta.
Po posilku jestescie tak pelni, ze jedynie co
mozecie zrobic, to uciac sobie krotka drzemke.a ze to piatek i weekend prawie sie zaczal....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz