piątek, 2 września 2011

Piatkowe danie


Co brazylijczycy jedza w piatek...? nie wiem, czy tak jest wszedzie, ale z pewnoscia w Belo Horizonte jest to czas feijoady.
Wrzuccie to jednego glinianego gara czarna fasole, do tego wszystkie czesci swini jakie znajdziecie w sklepie- nie tylko zeberka, kielbaski, poledwiczki, ale takza ozorki, wieprzowe uszka i nozki. Gotujcie na malym ogniu. Efekt koncowy fioletowo-brazowy bullion z kawalkami miesa i fasola. Miami! Wyglad wrecz odpychajacy, ale w smaku dobry. Do tego serwuje się ryż, farofa (prażona i zasmażana mąka z manioku), smazona skore z wieprza,  duszoną Couve mineira ( rodzaj kapusty), plastry pomarańczy oraz pikantny sos z ostrej papryki Molho da pimenta.
Po posilku jestescie tak pelni, ze jedynie co mozecie zrobic, to uciac sobie krotka drzemke.a ze to piatek i weekend prawie sie zaczal....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz